Chicken and leek pie with shortcrust pastry

Bine v-am regasit!

Zilele trecute am dat de aceasta reteta, la care am poftit instant, asa ca m-am hotarat sa o fac.

Incepem cu aluatul sfaramicios:
600 g faina alba cernuta se amesteca cu 150 g untura, pana se omogenizeaza, se adauga 150 g unt rece si se amesteca pana se fac „crumbs”, ca niste firimituri. Se adauga si 2 linguri de apa rece, chiar mai multe, daca se faramita cand framantati aluatul. Acesta trebuie sa fie omogen, sa poata fi intins mai tarziu. Se ruleaza, se pune intr-o folie si se da la frigider, cat timp pregatim umplutura.

Umplutura: avem nevoie de 1 cub de unt intr-o tigaie calda, 3 fire de praz taiate fin, sare si piper, cateva frunzulite de cimbru verde, se amesteca rapid si se calesc pana se inmoaie. Cat se caleste prazul, punem in alta tigaie calda, 1 cub de unt, 6 pulpe mici de pui (dezosate si fara piele) taiate cubulete si 6 felii lungi de bacon taiate fasii si le frigem pana se rumenesc. Intre timp, prazul s-a calit, asa ca adaugam 2 linguri cu varf de faina, amestecam rapid si stropim cu un pahar de vin alb (250 ml), apoi adaugam puiul si baconul fript, stingem focul si punem si 250 ml de creme fraiche, dar cum nu gasesc intotdeauna, am folosit smantana grasa de la ciobanul din piata si cateva frunze de tarhon verde. Se amesteca si lasam deoparte pana ne ocupam de aluat.

Aluatul il scoatem de la frigider, il impartim in 2 parti , le modelam putin sa fie rotunde si le intindem de 0.5 cm grosime. Asezam prima foaie de aluat intr-o tava de tarta, o apasam usor cu degetele sa se muleze pe forma, punem umplutura, asezam cealalta foaie deasupra, le presam usor pe margine ca sa se lipeasca intre ele, taiem surplusul de aluat de pe exterior, ungem cu ou, facem o crestatura in centrul aluatului, pentru a iesi aburul, eu am presarat si cateva cristale de sare de mare pe deasupra.

Coacem in cuptor preincalzit, 25 de minute la 200 de grade.

Enjoy!